Friday, March 23, 2007

Yoga lindrar ryggvärk

Forskning har tidigare visat träning och motion är bra mot ryggvärk medan vila inte är det. Statens beredning för medicinsk utvärdering rekommenderar också träning och motion mot akut rygg- och nacksmärta. En studie publicerad i Annals of Internal Medicine visar att yoga fungerar mycket bra mot ryggvärk.

I studien delades 101 vuxna i åldern 20 till 64 som led av kronisk ryggvärk in tre grupper. Under 12 veckor fick de antingen gå på yoga, göra allmänträning eller följa instruktionerna i boken "The Back Pain Helpbook".

Träning mot ryggsmärta

Grupperna som tränade yoga eller allmän träning fick gå på ett 75-minuters pass en gång per vecka. Dessutom fick de träna hemma om de ville vilket de flesta gjorde några gånger per vecka.

Både yoga och träning anpassade särskilt för att vara bra för ryggen. Yogapasset inkluderade bl.a. kobran, bron och krigaren vilka tros kunna stärka ryggen.

Yoga är bäst för ryggen

Alla deltagare blev bättre i ryggen under de 12 veckor som studien pågick. Men de som tränade yoga fick den bästa långsiktiga förbättringen. 78% var bättre fortfarande efter 26 veckor jämfört med 63% för de som tränade allmänt och endast 47% för de som följde övningarna i boken.

De som följde övningarna i boken tränade i allmänhet inte alls lika mycket som de som gick på yoga eller den allmänna träningen vilket kanske förklarar den sämre effekten.

SBU rekommenderar motion mot ryggsmärta

Statens beredning för medicinsk utvärdering rekommenderar att man rör på sig vid smärta i rygg och nacke. Arbetsgruppen bakom SBU-rapporten "Ont i ryggen, ont i nacken" gick igenom tusentals forskningsrapporter.

SBU pekar på vila vid ryggsmärta inte alls är bra och rent av kan vara skadligt. De skriver att även om det kräver stor självövervinnelse ska man hålla sig i rörelse och försöka leva som vanligt.

Smärtstillande läkemedel är bra

SBU skriver också att smärtstillande läkemedel är bra vid ryggvärk. Att röra på sig är viktigt och om smärtstillande läkemedel gör det lättare är de bra.

I den sammanfattande artikeln över ämnet skriver SBU att man gärna ska ta smärtstillande läkemedel på regelbundna tider även om man just då inte har värk.

Att börja träna yoga

Att börja träna yoga är enkelt. Gå på en yogakurs så att du lär dig grunderna. För att kunna träna hemma behöver du också en yogamatta så att du inte halkar och slår dig.

Köp en bok om yoga med tydliga bilder och instruktioner. "Boken om yoga" innehåller tydliga bilder och illustrationer med utförliga instruktioner steg-för-steg. "Boken om yoga" innehåller även mycket information om ryggen.

Sedan är det bara bra att sätta igång med att träna yoga. Gör yoga morgon- och kväll och ta en promenad dagligen.

Hälsa skönhet yoga kom iform med nyfikenvital Hälsa skönhet yoga kom iform med nyfikenvital Hälsa skönhet yoga kom iform med nyfikenvital Hälsa skönhet yoga kom iform med nyfikenvital


No comments: