Friday, March 23, 2007

Skydd mot kemisk förgiftning

När det gäller kemisk förgiftning brukar man ofta vara försiktig när det kommer till barn och hundar. Att placera gifter högt upp och köpa produkter med barnsäkra förpackningar är en bra start där. Men hur är det med vuxna? Vilken typ av förgiftning kan man drabbas av? Hur skyddar man sig?

Vuxna kan också drabbas av kemisk förgiftning och det är inte ovanligt. Kemisk förgiftning kan uppstå på flera sätt och här går vi igenom några av de vanligaste orsakerna.

Långsiktig omedveten förgiftning

Du kan t.ex. utsättas för kemiska ämnen under arbetet utan att du är medveten om det eller på kort sikt känner dig sjuk.

För att förebygga en långsiktig omedveten förgiftningen krävs en god arbetsmiljö, och uppföljning kring vår gemensamma och privata miljö. Du ska inte behöva utsättas för gifter när du tar dig till jobbet, på arbetplatsen eller i hemmet.

I en del fall handlar det om ett tudelat svärd. Mycket värdefulla läkemedel som botar allvarliga sjukdomar kan trots det orsaka sjukdomar. Det är därför viktigt att man som patient ser till att man får rätt uppföljning av läkemedelsbehandling.

Akut förgiftning genom misstag

Om du är sjuk i hög feber kan det t.ex. vara lätt att förväxlar ett febernedsättande läkemedel som Magnecyl med ett annat läkemedel. Om det sker bör du ringa 112 för att söka Giftinformationscentralen eller ambulans.

Medveten förgiftning

Medveten förgiftning kan förkomma bland deprimerande personer eller personer som på annat sätt mår dåligt. Ring 112 för ambulans.

Att minska riskerna

Försöka leva hälsosamt och minimera den stress som går att minska genom att äta hälsosamt. En god kost för att öka kroppens motståndskraft mot gifter: Ät mycket frukt, grönsaker, bär och drick grönt te, rooibos och undvik livsmedel som är dåliga för hälsan.

Ta ett par månader per år när du försöker vila kroppen från all stress från kroppen. Ät en optimal kost, avstå från alkohol och processad mat. Om du röker och inte tänker sluta kan du ändå ta en paus där du använder nikotintuggummin.

Minska risken för akutförgiftning

Akut förgiftning genom misstag kan man minska risken för genom följande tips:

  • Gör dig besvär att välja den minst farliga produkten.
  • Använd handskar och tvätta av dig efter att du arbetet med hushållskemikalier.
  • Lukta inte på kemikalier.
  • Kasta bort gamla kemikalier (rätt sopsortering).
  • Läs och följ instruktionerna på förpackningarna till de kemiska ämnen och produkter du köper.
  • Blanda inte hushållskemikalier tillsammans.
  • Vänd bort ansiktet och ha korsdrag när du använder hushållskemikalier.
  • Häll alltid från etiketten. På så sätt vet du att etikett-sidan" är "säker" från spill.

No comments: