Sunday, March 4, 2007

Artikelbanker på rätt sätt

Artikelbanker är sajter som accepterar artiklar från skribenter för att sedan publicera dem. Korrekt skötta gynnar de surfarna, sökmotorerna, skribenterna och ägaren till artikelbanken.
Konceptet bakom artikelbanken är att du skriver en artikel som du publicerar i artikelbanken. Artikelbanken gör en redaktionell kontroll av artikeln och om den uppfyller artikelbankens krav publiceras den.
Artikelbanken får innehåll
Artikelbanken vinner innehåll på detta. Innehåll innebär alltid ett värde för sajten och därmed gynnas sajtens ägare.
Genom att innehållet är redaktionellt kontrollerat uppfyller det förhoppningsvis en viss kvalitet och därmed gynnas även sajtens läsare.
Sökmotorerna får redaktionellt kontrollerade länkar
Genom att det står artikelbanken fritt att publicera materialet eller inte är ev. länkar i artiklarna frivillig länkning. Vad mera är så är det redaktionellt kontrollerade länkar.
Länkarna från artiklar i artikelbanker kan med andra ord jämföras med länkkataloger i koncept. Genom att länkarna är redaktionellt kontrollerade är det rimligt för sökmotorn att använda den som en indikation för att besluta ranking.
Skribenten får en redaktionellt kontrollerad länk
Det skribenten vinner är en redaktionellt kontrollerad länk. Om du t.ex. har en webbutik som säljer kikare har du troligen stor kunskap om kikare.
Du delar med dig av din kunskap i en artikel för artikelbanken. Från artikeln får du ju en länk till din butik och därmed har du också vunnit något.
Dela med dig av användbar kunskap eller något intressant
En bra artikel bör förklara något intressant eller dela med sig av användbar kunskap. Genom att de flesta av oss egentligen inte kan skriva något intressant är det enklare att dela kunskap.
Yoga i hemmet
Ett vanligt tricks är att försöka besvara en fråga. Det behöver ju inte vara något särskilt märkvärdigt. I artikeln Träna yoga i hemmet gav jag några tips om hur man kan träna yoga i hemmet vilket jag själv gör.
Det jag fick ut på det var en länk till vår huvudsida om yoga respektive vår huvudsida om yogamattor. Den som söker tips om att träna yoga i hemmet kan hitta det i artikeln vilket en sökning på Google.se visade saknades.
Relevanta rubriker och relevant text
Alltid när man skriver på webben är det viktigt att tänka på att man både skriver för människor och sökmotorer. Det är viktigt att använda ett lättläst och korrekt språk för människor.
På samma sätt behöver man vara tydlig mot sökmotorer. Använd relevanta rubriker och ord som folk kan tänkas söka på.
Länka på rätt sätt
Lägg till länkar i artikeln som folk faktiskt har nytta av. Har du en webbutik finns det kanske ingenting där som kompletterar artikeln.
Fortfarande placerar du naturligtvis en länk till webbutiken i fotnotinformationen om dig själv. Har du däremot relevant bra material som kompletterar artikeln kan du givetvis länka till det i artikeln.
Irrelevant eller felaktig länkning bör normalt stoppas via den redaktionella kontrollen som artikelbanken gör.
Svenska artikelbanker
Några svenska artikelbanker kan hittas här.
Artiklar som jag skrivit
Kvaliten på de artiklar jag skrivit för de svenska artikelbankerna varierar. De äldre är sämre genom att jag inte hunnit lärt mig användargränssnitten än medan de senare är bättre.
Exemplen kan användas som exempel på hur man kan använda artikelbankerna.
Artiklar om yoga och yogamattor
Träna yoga i hemmet
Att välja en yogakurs
Artiklar om te och grönt te
Svart te från början till slut
Drinkar med te och grönt te
Fyra sorters te
Odling av te på Ceylon
Bättre hälsa med vanligt te
Artiklar om GI och GI metoden
Frukt och GI-metoden
GI och frukt
Socker, stevia och honung
Dra ner på sockret med stevia och honung

No comments: