Tuesday, March 6, 2007

Värde av identiteter i samhällen

Identiteter i olika samhällen på internet kan faktiskt representera ett värde. Mest uppenbart är ju att det kan ha ett värde för personen bakom identiteten. Det värdet ger en socialkontroll d.v.s. du kan avstå från att agera mot regelverket för att inte skada identiteten.
Mindre självklart och mycket mer intressant är att identiteterna kan ha ett ekonomiskt värde som går att sälja.
Reklam genom identiteter
Ett trivialt exempel är ju bloggare som gör reklam för produkter. Intressantare är att forummedlemmar kan tänkas göra samma öppet eller “viralt” (identiteten får betalt för att rekommendera något).
På ett amerikanskt forum skedde det öppen. De som hade en viss banner i sin signatur fick betalt för det.
Allt eftersom spam stoppas kommer troligen viral marknadsföring bli allt vanligare. Välkända och betrodda profiler tar betalt för att rekommendera något. Detta förekommer ju mer eller mindre redan inom media även om vi inte gör det.
Mer än forum
Mycket mer än forum kan emellertid representera ett värde. Det samma gäller inarbetade profiler på Flickr (som av och till säljs). Dessa har många kontakter och favoriter (röster) vilket gör att fler som ser deras bilder och reklambyråerna vill gärna själva kontrollera sådana identiteter själva.
Ännu viktigare kan personer med “efterföljare” i sociala nätverk vara. Efterföljarna är vana att den ledande personen röstar på saker som de är intresserade av och tittar på det och kanske röstar de också. Dessa personer får därför att ett stort inflytande.
Röstar de på något kan tusentals och åter tusentals användare välla in. Detta gäller de stora engelska sajterna. Dessa personer bearbetas givetvis redan idag.
Sociala bokmärken
Ett aktuellt exempel för Ottsjötanten som verkligen ville ha ett Jots-konto på Jim Westergrens forum om marknadsföring (rulla neråt i tråden).
Jag hade ett själv som jag testat Jots för att utvärdera om det är något som var intressant att sätta tipsfunktioner för på våra artiklar.
Har inte använt kontot sedan dess och jag kunde knappast ta betalt för det. Man får ge och ta. Så nu är det Tinas konto: Tina på Jots.
Jag tycker hon är häftig. Hon tar inte s**t från någon

No comments: