Tuesday, March 20, 2007

Att rengöra en yogamatta

Hur yogamattan kan rengöras varierar med de material den tillverkats av. Kontrollera därför instruktionerna som kom med din yogamatta för att se vilket material den tillverkats av och läs rengöringsinstruktionerna.

Rengöring vid lätt nedsmutsning


Vid lätt nedsmutsning av yogamattan fungerar i de flesta fall ljummet vatten med lite mild såpa utmärkt. Du kan ha såplösningen i en sprayflaska. Torka av med en bommulsduk eller en liten handduk.

Såpa är ett naturligt rengöringsmedel som tillverkas av oljor från barrträd som kokas med soda (natriumhydroxid). I undantagsfall kan såpa tillverkad av fett från djur förekomma.

Svårt nedsmutsade yogamattor


Förr eller senare krävs ordentligt rengöring av yogamattan. Många yogamattor kan tvättas i maskin. Eftersom detta är praktiskt kan det vara bra att kontrollera innan man handlar.

Ett mildare alternativ som vanligen fungerar bra är att lägga yogamattan i ett badkar med kallt vatten och ha i lite mild såpa. Skura matten med en handduk några minuter.

Byt vattnet i badkaret, droppa i såpa och låt yogamattan ligga i en halvtimme. Skura den igen, häll ut vattnet och spola mattan med kallt vatten.

Att torka yogamattan


Flera yogamattor suger åt sig vatten. Placera därför yogamattan på en torr handduk och rulla dem tillsammans. Detta trycker ut vattnet.

Rulla upp mattan och häng upp den för att torka.

Undvik syntetiska rengöringsmedel


Det passar illa med yoga som koncept att använda syntetiska rengöringsmedel.
Vad mera är det inte säkert att dessa är nyttiga för dig.

Ett problem med syntetiska rengöringsmedel är att de kan irritera huden och innehålla hormonliknande ämnen. Blir det rester kvar på yogamattan kan en reell risk för hudirritation finnas.

Låt din yogamatta andas


Särskilt miljövänliga yogamattor av naturligt gummi mår bra av att andas. Desto mindre ofta du förvarar mattan hoprullad desto bättre mår den.

Att lufta mattan hjälper den att vädra bort svett och annan lukt.

Fler skötseltips


Direkt solljus kan bleka färgen på mattan. För yogamattor av naturligt gummi kan kraftigt solljus även korta ner livslängden genom att mattan blir skör i ytan.

Normalt går det inte att torka sin yogamatta i en torktumlare.

Att få yogamattan att dofta härligt


Aromatiska oljor finns att köpa. Dessa luktar naturligt av den blomma eller växt som de framställts av. Det finns t.ex. rosor, lavendel, apelsin m.m.

En liten droppe aromatisk olja i såpalösningen som du har i sprayflaskan får yogamattan att dofta.

Lär dig mer om din yogamatta


Det är bra att tänka till innan man köper sin yogamatta. Det gäller att välja en yogamatta som man kommer att trivas med och som har de miljökrav man kan förvänta sig. Här kan du läsa mer om hur väljer rätt yogamatta.Jag tränar yoga sedan flera år. Han tränar bl.a. på en yogamatta av naturgummi. Yogamattan använder han även när han tränar qi gong.

No comments: