Sunday, March 4, 2007

Automatiskt utplacerade länkar i sitemaps är oseriöst

Grunden för att länkar kan bedömas som en indikation på en webbplats värde är att den som placerar ut länken har gjort en bedömning. Du länkar inte till något dåligt, omoralist, undermåligt eller oseriöst. Du som har webbplatsen gör en redaktionell kontroll.
För automatiskt utplacerade länkar förekommer ingen redaktionell kontroll av den som har webbplatsen. Detta är därför oseriöst.
Webbsajt föll på de moraliska kraven
Ett färskt exempel på detta noterade jag nyligen när jag såg en “konkurrent” gå upp i sökresultaten och jag kontrollerade därför vilka inlänkar de hade. Vi hade från Nyfiken vital rent av länkat till en specifikt artikel hos dem som jag tyckte var bra.
Här på bloggen länkar jag till det jag tycker är bra eller intressant. På Nyfiken vital finns en policy för vad vi länkar till och ett krav handlar om moral. Inlänkarna till konkurrenten visade innehålla en hög andel oseriösa länkar och vi tog därför omedelbart bort länken.
Länkar automatiskt utplacerade i en massa sitemap
När inlänkarna kontrollerades upptäcktes att en hög andel av sajtens inlänkar kom från länkar i olika företags sitemap. Detta är oseriöst av följande skäl:
De flesta av företagen vet inte ens om att de har länkarna i sin sitemap.
Någon redaktionell kontroll representerad av den som har hemsidan sker inte.
Sitemap är till för sajtens interna sidor och inte för externa sidor.
Att ha länkar i en sitemap gör att få riktiga läsare tittar i den och därför får länkarna ett form av “kamoflage”. En sitemap är tillför sökmotorn och inte läsare.
Utan den redaktionella kontrollen av den som har webbplatsen faller hela konceptet med länkar som indikation av vad som är bra.
Företag som arbetar med dessa metoder kan knappast heller anses vara seriösa i andra frågor.
En sökmotorspamtjänst
Grunden varför detta faktiskt påverkar sökresultatet positivt, vilket det gjorde för vår konkurrent, även om de inte klarat av att gå förbi oss är att alla dessa sajter är med i katalogen.kthnoc.se. Därmed får de lite initial länkkraft.
Webbsajterna länkar sedan till varandra i klurigt uttänkta grafer som sökmotorerna har svårt att uppfatta. Resultatet blir att den här länkkraften förstärks onormalt hos sajterna samtidigt som nyckelord förmedlas till målsidan via ankartexten.
Att köpa in en tjänst som denna är fel och sajter som involverar sig i det förtjänar inte att få länkar i övrigt från seriösa tjänster. Vi har tagit bort länken till sajten som köpte in det här och vi måste alla börja kontrollera innan vi länkar att det vi länkar till sajter som arbetar med skurkmetoder.
Här kan ni förövrigt själva konstatera att webbplatsen www.sund.nu har länkar utplacerade i en massa webbsajters sitemap (Yahoo sitefinder):
link:www.sund.nu
Det är bara att rulla ner så kommer ni att börja hitta det… Nedan har vi några exempel på sitemaps där de förekommer med olika värdefulla sökord
http://www.aerolineas.se/sitemap.php
http://www.jobshandtryck.se/sitemap.asp
http://www.jobshandtryck.se/sitemap.asp
http://www.promoco.se/sitemap.asp
http://www.xlnthome.se/sitemap.asp
http://www.lovestore.nu/sitemap.asp
http://www.jakobssonco.se/sitemap.php
http://www.belfrageforlag.se/sitemap.php
Seriösa metoder för att ranka
Seriösa metoder för att ranka inkluderar frivillig länkning där en redaktionell kontroll av länken. Det menar jag inkluderar:
Länkkataloger.
Tipsa sidor och bloggare.
Artikelbanker.
Sociala nätverk och bokmärken
Seriösa länkbyten.
Ett seriöst länkbyte inom GI
Seriösa länkbyten innebär att man gör en ömsesidig kvalitetskontroll av varandras sajter och sedan länkar till varandra. Ett bra exempel på detta är det här länkbytet.
Vi kontrollerade hans sajt om glykemiskt index medan de kontrollerade vår. Vi beslutade sedan att vi tyckte att vi kunde rekommendera varandras sajter. Det blev ett lyckat byte för båda. Det tillsammans med andra metoder gör att vi nu rankar två på “GI-metoden”, GI och “GI metoden” medan han rankar etta på glykemiskt index.
Att han gick upp och ner ett tag berodde troligen på att vi flyttade hans länk från huvudsidan om GI till vår sidan om GI-tabeller. Så där har det förklarat också om ni undrar över det när ni läsar hans bloggpostning

No comments: