Friday, March 23, 2007

Stegräknare mot barnfetma

Stegräknare behöver inte bara vara för vuxna. De är tillräckligt enkla för barn och kan motivera till mer motion. Stegräknare är dessutom så pass billiga att det inte är hela världen om de går sönder. Med en karta där man promenerar till roliga orter blir stegräknaren spännande.

Att förstå hur en stegräknare fungerar är enkelt för barn. De kan själva se hur långt de går och många barn tycker att tekniska prylar är häftiga.

Frisk med stegräknare

Förklara att det är viktigt att röra på sig för att vara frisk. Barn ska gärna promenera 10 000 - 12 000 steg dagligen för att förebygga fetma och få en god kondition.

Med en stegräknare kan barnen själva bit för bit öka på sin dagliga motion tills de nått 12 000 steg dagligen. Gör tillsammans en lista över saker som ger vardagsmotion:

  • Ta trappan istället för hissen.
  • Hämta posten.
  • Gå ut med hunden.
  • Gå till affären och handla.
  • Promenera runt lägenheten eller husen under TV-reklamen.

En tabell över antal steg

En tabell över antal steg per vecka kan också öka motivationen. Liksom kortsiktiga och långsiktiga belöningar. Kanske får barnet extra veckopengar när målet nås.

Antal steg kan också översättas till resor. Ni kanske åker till den närmaste djurparken när barnet har "promenerat" dit. Med en karta på kylskåpet kan ni tillsammans varje dag rita hur långt barnet har kommit på vägen.

Läs mer:

No comments: